Instytut Elektrotechniki

Minister Infrastruktury ogłasza nabór na stanowisko Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego

Liczba lub wymiar etatu: 1. Miejsce wykonywania pracy: Urząd Transportu Kolejowego, ul. Chałubińskiego 4, 00-928 Warszawa.

Główne obowiązki na stanowisku pracy:

• Zapewnienie realizacji zadań wynikających z ustawy z dnia 28 marca 2003 r. o transporcie kolejowym (tj.: Dz. U. z 2007 r. Nr 16, poz. 94, z późn. zm.), ustawy z dnia 31 marca 2004 r. o przewozie koleją towarów niebezpiecznych (Dz. U. Nr 97, poz. 962, z późn. zm.), ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności (tj.: Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2087, z późn. zm.), oraz ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm.) i ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tj.: Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759),

w szczególności w zakresie:

• regulacji transportu kolejowego;
  • licencjonowania transportu kolejowego;
  • bezpieczeństwa ruchu kolejowego;
  • licencji i świadectw maszynistów;

oraz

• nadzoru technicznego nad eksploatacją i utrzymaniem linii kolejowych oraz pojazdów kolejowych;
  • nadzoru nad przestrzeganiem praw pasażerów w transporcie kolejowym;
  • nadzoru i kontroli nad bezpieczeństwem przewozu koleją towarów niebezpiecznych;
  • kontroli wyrobów przeznaczonych do stosowania w infrastrukturze kolejowej, na bocznicach kolejowych, kolejach wąskotorowych oraz w metrze, związanych z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu, a także wykonywaniem przewozów osób i towarów oraz eksploatacją pojazdów szynowych.

Wymagania związane ze stanowiskiem pracy wynikające z przepisów prawa

Stanowisko Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego może zajmować osoba, która:

• posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny;
  • jest obywatelem polskim;
  • korzysta z pełni praw publicznych;
  • nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe;
  • posiada kompetencje kierownicze, tj.: umiejętność myślenia strategicznego, podejmowania decyzji, organizacji
  • pracy, osiągania rezultatów, zarządzania personelem;
  • posiada co najmniej sześcioletni staż pracy, w tym co najmniej trzyletni staż pracy na stanowisku kierowniczym;
  • posiada wykształcenie i wiedzę z zakresu spraw należących do właściwości Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego,

w szczególności z zakresu:

• funkcjonowania rynku transportu kolejowego;
  • zasad dopuszczania do eksploatacji pojazdów kolejowych oraz budowli i urządzeń przeznaczonych do prowadzenia ruchu kolejowego;
  • zasad udostępniania infrastruktury kolejowej przewoźnikom kolejowym;
  • zasad ustalania opłat za korzystanie z infrastruktury kolejowej;
  • warunków zapewnienia interoperacyjności w transporcie kolejowym;
  • trybu i zasad wydawania certyfikatów bezpieczeństwa i autoryzacji bezpieczeństwa;
  • prawa przewozowego;
  • prawa UE w zakresie kolejnictwa;
  • ustawy o finansach publicznych i ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych;
  • ustawy Prawo zamówień publicznych;
  • kodeksu postępowania administracyjnego;
  • kodeksu postępowania cywilnego;
  • zasad funkcjonowania administracji publicznej.

Wymagane dokumenty i oświadczenia:

• życiorys;
  • list motywacyjny;
  • kopia dowodu osobistego albo oświadczenie o posiadaniu obywatelstwa polskiego;
  • kopie dokumentów potwierdzających wykształcenie;
  • kopie dokumentów potwierdzających co najmniej sześcioletni staż pracy, w tym co najmniej trzyletni staż pracy na stanowisku kierowniczym;
  • oświadczenie kandydata o korzystaniu z pełni praw publicznych;
  • oświadczenie kandydata o niekaralności za przestępstwa popełnione umyślnie i umyślne przestępstwa skarbowe;
  • oświadczenie kandydata o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów rekrutacji;
  • oświadczenie kandydata o niekaralności zakazem zajmowania stanowisk kierowniczych w urzędach organów władzy publicznej lub pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi;
  • oświadczenie lustracyjne lub informacja o złożeniu oświadczenia lustracyjnego, zgodnie z art. 7 ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów (tj.: Dz. U. z 2007 r. Nr 63, poz. 425, z późn. zm.) - dotyczy kandydatów urodzonych przed 1 sierpnia 1972 r.;
  • zgoda kandydata na poddanie się procedurze sprawdzającej na podstawie ustawy o ochronie informacji niejawnych (jeśli nie posiada aktualnego poświadczenia);
  • oświadczenie kandydata o braku przeciwwskazań do zajmowania stanowiska w związku z wymogami wynikającymi z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (tj.: Dz. U. z 2006 r. Nr 216, poz. 1584, z późn. zm.).

Dodatkowe dokumenty i oświadczenia:

• kopia świadectwa potwierdzającego kwalifikacje do pracy na wysokim stanowisku państwowym (osoby, do których ma zastosowanie art. 202 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej);
  • oświadczenie o osiągnięciu miejsca uprawniającego do mianowania w wyniku postępowania kwalifikacyjnego dla pracowników s. c. ubiegających się o mianowanie w s. c. przeprowadzonego na podstawie ustawy z 24.08.2006 r. o s. c. (osoby, do których ma zastosowanie art. 202 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej);
  • kandydat może złożyć referencje dotyczące jego dotychczasowej działalności zawodowej.

W przypadku przedstawienia dokumentów w języku obcym, należy dołączyć ich tłumaczenie na język polski dokonane przez tłumacza przysięgłego.

Informacja o metodach i technikach naboru:

• weryfikacja dokumentów;
  • test wiedzy;
  • badanie kompetencji kierowniczych poprzez case study;
  • prezentacja;
  • rozmowa kwalifikacyjna.

Dokumenty należy składać lub przesyłać do dnia 10 sierpnia 2010 r.

Miejsce składania dokumentów - MINISTERSTWO INFRASTRUKTURY, Biuro Dyrektora Generalnego, ul. Chałubińskiego 4/6, 00-928 Warszawa, (pokój 324) w zamkniętej kopercie z dopiskiem „Nabór na stanowisko Prezesa Urzędu Transportu Kolejowego”.

Inne informacje:

• kandydaci, którzy spełniają wymagania formalne, czyli złożą w terminie wymagane dokumenty oraz dodatkowe dokumenty i oświadczenia, zostaną zakwalifikowani do kolejnego etapu naboru i będą powiadomieni o terminie jego przeprowadzenia;
  • oferty odrzucone zostaną zniszczone komisyjnie;
  • dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu (22) 630-17-49.

Tekst został opublikowany na podstawie informacji umieszczonej w Biuletynie Informacji Publicznej Prezesa Rady Ministrów.

Autor: (źródło: Urząd Transportu Kolejowego, 27.07.2010)