Kolejowe Zakłady Łączności Sp. z o. o.

Oświadczenie prezesa i członka Zarządu PKP PLK w sprawie artykułu „Pulsu Biznesu”

Zarząd PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w najbliższym czasie poinformuje listownie ministra finansów o stanowisku PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w odniesieniu do publikacji artykułu w „Pulsie Biznesu” z dnia 14 stycznia 2011 pt. „Minister Rostowski zaciągnął hamulec”.

W liście do ministra Zarząd PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podkreśla, że w żaden sposób intencją współpracy z dziennikarzami podczas przygotowywania tego materiału nie było kreowanie obrazu konfliktu pomiędzy Ministerstwem Finansów a Polskimi Liniami Kolejowymi. Wybrany przez redakcję tytuł, komentarze, a także wyjątkowo sugestywny dobór zdjęć, sprawiają iż czytelnik w pierwszej kolejności może odnieść wrażenie, że zamiarem PKP PLK S.A. było przedstawienie rzekomych problemów, które są stwarzane przez Ministerstwo Finansów.

Podczas rozmowy dziennikarze otrzymali od przedstawicieli PKP PLK S.A. dane, o które poprosili, a intencją osób, które udostępniały informacje, nie było przedstawianie zarzutów Ministerstwu Finansów.

W ocenie PKP PLK S.A. fakty i dane zostały w publikacji zinterpretowane w formie sensacyjnej. Przedstawione tezy dziennikarze uzasadnili, dobierając według własnego wyboru cytaty rozmówców z PKP PLK S.A. oraz Ministerstwa Rozwoju Regionalnego.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. liczą, że wyjaśnienie przyczyn i okoliczności publikacji „Pulsu Biznesu” będzie dla Ministerstwa Finansów istotne w ocenie artykułu. Mamy nadzieję, że nie wpłynie ona negatywnie na postrzeganie przez ministra finansów całokształtu działalności PKP PLK S.A.

Prezes Zarządu PKP PLK S.A. Zbigniew Szafrański

Członek Zarządu PKP PLK S.A. Alina Giedryś

Autor: (źródło: PKP PLK S.A., 18.01.2011)