DACPOL Sp. z o.o.

Oświadczenie Przewozów Regionalnych

Z przykrością informujemy, że arbitralną decyzją PKP PLK, pomimo spłacania zobowiązań finansowych i chęci dialogu ze strony spółki Przewozy Regionalne, został ponownie wstrzymany ruch pociągów interREGIO.

Zarząd Przewozów Regionalnych wywiązując się z poczynionych z PKP PLK ustaleń, rozpoczął konsekwentną spłatę zobowiązań. Jednocześnie, zgodnie z sugestiami prezesa PKP PLK, rozpoczęto też rozmowy z PKP IC w celu wypracowania wspólnej oferty interREGIO, optymalizującej siatkę połączeń kolejowych w Polsce. Mimo podjętych przez zarząd Przewozów Regionalnych działań wszelkie rozmowy z przedstawicielami Grupy PKP zostały przez nich bez przyczyny zerwane.

Obawiamy się, że taki stan rzeczy doprowadzi do znacznego ograniczenia dostępu pasażerów do przewozów kolejowych. Poza odbiciem się negatywnie na kondycji finansowej Przewozów Regionalnych, doprowadzi również do strat finansowych w spółkach Grupy PKP. Wiąże się to bowiem z odcięciem wpływów za użytkowanie infrastruktury, czy energię elektryczną.

Mając na uwadze dobro swoich pasażerów, zarząd Spółki wychodzi z założenia, że wypełniając wszelkie postanowienia wynikające ze stosownych porozumień, ma obowiązek egzekwować od swoich partnerów biznesowych zakontraktowane u nich usługi. Jednocześnie będzie dochodził na drodze sądowej odszkodowań z tytułu poniesionych strat.

Autor: (źródło: Przewozy Regionalne, 20.05.2010)