Vossloh Cogifer Polska sp. z o.o.

Stanowisko związków zawodowych dotyczące prywatyzacji kolejowych spółek

Poniżej publikujemy list Kolejowych Związków Zawodowych do p.o. Prezesa PKP S.A.

Do
Maria Wasiak
p.o. Prezesa PKP S.A.

Kolejowe Związki Zawodowe informują, że warunkiem prywatyzacji PNI (Przedsiębiorstwo Napraw Infrastruktury) jest uzgodnienie paktu gwarancji pracowniczych w wersji przedstawionej przez związki zawodowe z dnia 08.02.2011 i wpisanie go jako integralnej części umowy prywatyzacyjnej.

Podjęcie działań zmierzających do prywatyzacji tej spółki bez spełniania powyższego warunku oznaczać będzie podjęcie przez Kolejowe Związki Zawodowe strajku generalnego na całej sieci PKP.

W związku z decyzją rządu z dnia 01.03.2011 w sprawie sprzedaży większościowych udziałów w Spółce PKP Cargo kolejowe związki zawodowe informują, ze nie ma zgody społecznej na taką formę prywatyzacji. Kontynuacja działań właścicielskich w sprawie takiej prywatyzacji Spółki PKP Cargo będzie skutkowała ogłoszeniem strajku na całej sieci PKP Żądamy wycofania się z planów sprzedaży większościowych udziałów Spółki PKP Cargo w nieprzekraczalnym terminie do 16.03.2011.

Autor: (źródło: Związek Zawodowy Maszynistów Kolejowych w Polsce, 02.03.2011)